Kako da vaš bicikl ostane vaš? Tj. kako da ti ne ukradu bajs?

Kako da vaš bicikl ostane vaš? Tj. kako da ti ne ukradu bajs?

Kako da vaš bicikl ostane vaš? Tj. kako da ti ne ukradu bajs? 2171 1447 Cikloteka

Ako vozite star i neprivlačan bicikl nemojte biti u zabludi da ćete biti pošteđeni krađe jer lopovi ne kradu bolje i novije bicikle, već one koje im je lakše i brže ukrasti. U skladu s tim važno je da znate sledeće:

Nikad, ali nikad, ne ostavljajte bicikl nevezan. Nema veze da li ste ušli u pekaru na dva minuta ili uživate u kafi u bašti kafića a on je blizu vas, uvek ga vezujte.  Dosadašnje iskustvo nas je naučilo da najveći broj biciklista ostane bez svog ljubimca upravo iz ovog razloga. Zato nemojte da vas mrzi i uvek vezujte bicikl!

Nije bitno samo da ga vežete već i gde. Izbegavajte zabačene prolaze i mračna mesta. Uvek je bolje da ga vezujete gde ima i drugih bicikala, idealno bi bilo na parkingu za bicikla. Ali kako znamo da to nije uvek opcija nekad je bolje i malo prošetati nego ga vezati za prvi saobraćajni znak. Ovaj savet možda i nije baš moralan ali kako lopovi kradu ono što lakše obijaju, parkirajte bicikl pored bicikla sa lošijom bravom za zaključavanje.

Prilikom vezivanja bicikla obratite pažnju da ga niste slučajno ostavili na nekoj taktilnoj stazi. Ako vi kao biciklista često imate problem da nesmetano funkcionišete u gradu, zamislite s kakvim se sve problemima susreću slepe osobe.


Sad kad ste odlučili da ga vežete i znate i gde ćete ga ostaviti bitno je da ga ne vežete npr. za točkove jer imaju igle za brzo skidanje ili, još gore, za cev sedišta, kao ni „samog za sebe“. Obavezno vezujte bicikl za ram a na slici ispod možete videti i preporučene opcije vezivanja.

Izvor: https://hiplok.com/top-places-to-lock-your-bike-in-london/

Svetla, pumpe, torbice i ostalu opremu koja nije zašrafljena na biciklu ne bi bilo loše da nosite sa sobom kad bicikl ostavljate bez nadzora.

I na kraju najvažnije čime vežete bicikl. Na tržištu je zaista prisutan veliki broj raznih tipova brava po različitim cenama. Naša prepruka su ABUS brave za zaključavanje, a koju ćete odabrati zavisi od vaših navika i potreba. Više o tipovima, cenama i ostalim karakteristikama brava možete pročitati u nekom o narednih postova.

Kakve su vaše navike kad je reč o vezivanju bicikla?

Da li vam je nekad ukraden bicikl?

I da li imate neki savet ili caku kako da vaš bicikl ostane samo vaš?Do sledećeg posta, vetar u leđa!

2 komentara
  • Jednom davno mi je bio ukraden bicikl,to se vise nije ponovilo a nikad i nece.Jedino resenje koje sam nasao da sprecim kradju mog bicikla je da uvek mora biti zakljucan,alarm mora biti ugradjen i sto je najvaznije vlasnik bicikla mora uvek biti u blizini da bi cuo alarm jer niko od prisutnih ljudi se nece zaloziti za vas bicikl.Ostavljati bicikl satima dalje od vas zakljucan na javnim mestima,NIJE PREPORUCLJIVO.Preporucujem da ne stedite na kupovini lanca i katanca i kad god ste u mogucnosti vezite bicikl za nesto cvrsto i fiksno.Samo vi mozete spreciti kradju vaseg bicikla.Pozdrav.

    • Sve se slažemo, žao nam je što ste morali da naučite na teži način, ali tako je to uglavnom. 🙂

Internet pretraživači omogućavaju promene podešavanja kolačića. Podešavanja se najčešće nalaze u meniju Opcije. Dole navedeni linkovi mogu biti od pomoći ukoliko korisnik želi bolje da razume ova podešavanja:

Sajt koristi „kolačiće“ kako bi vam obezbedio što kvalitetnije korisničko iskustvo.